Ezzel a módszerrel teherbíró cölöpszerű talajtestek készülnek mélytömörítő vibrátor segítségével - adalékanyag felhasználásával - kavics vagy zúzott kő beépítésével, hogy a mélytömörítéssel kezelt altalaj paramétereit az elvárt mértékre javítsák. A technológiát a társaságunk alapítója, Johann Keller fejlesztette ki először, azóta több ezer projektben került alkalmazásra.

Kavicscölöpök

Általános alkalmazás

Alapozási süllyedés csökkentése
Teherbíró képesség növelése
Merevség növelése
Nyírószilárdság növelése
Áteresztőképesség növelése
Folyósodás lehetőségének csökkentése
Feltöltött területek stabilizálása, teherbíróvá tétele
Síkalappal történő alapozás lehetősége a mélytömörítést követően
Fokozottan hatékony szemcsés talajok paramétereinek feljavításánál

Folyamat

Megkülönböztetünk „nedves” és „ száraz” eljárást  illetve „felső” és „alsó” anyaghozzáadásos eljárást.  Az eljárások során a vibrátor a tervezési mélységig hatol - a vibrátor súlya, aktiváló erő,  vibrálás, valamint „nedves” eljárás során az adalékanyag cső végénél kiáramló vízsugár segítségével. A kellő mélységet elérve a vibrátor néhány deciméteres visszahúzása során keletkező  térbe az adalékanyag csövön keresztül adalékanyag  (mosott osztályozott kavics, zúzott kő vagy újrahasznosított beton) kerül hozzáadásra. Az adalékanyagcső csúcsánál kilépő hozzáadott adalékanyag kitölti a keletkezett teret, üreget. A vibrátort ezután újra leeresztik, amely tömöríti és kiszorítja az éppen aktuális rétegben az altalajt és hozzáadott adalékanyagot pl. (kavicsot).  Ezt a fel -le történő tömörítést (tömörítési lépcsőket)  a vibrátor  függőleges mozgatásával addig ismétlik amíg el nem érik a kellő tömörséget illetve a  felszínt – ezáltal létrehozva egy tömörített cölöpszerű talajtestet.

A „száraz” „alsó” anyaghozzáadásos folyamat hasonló, azonban nem használnak vízsugarat és csatlakoztatott adagolócsövön keresztül adagolják a kavicsot a vibrátor-csúcsig. Tömörebb talajréteg esetén előfordulhat, hogy előfúrásra van szükség, hogy a vibrátor elérje a tervezési mélységet.

A mélytömörítési folyamat teljes mértékben ellenőrizhető a fedélzeti adatgyűjtő rendszerrel. A rendszerből származó adatok, mint például az amperszám és tömörítési lépcsők, valós időben rögzíthető és megjeleníthető a meghatározott célértékekkel a vezetőfülkében működő monitoron. Az ilyen ellenőrzés a kezelő számára lehetővé teszi az eltérések valós idejű korrigálását az építési folyamat során, hogy a mélytömörítés megfeleljen a projekten elvárt specifikációknak.

A sokéves kutatások és innovációk  során már több termékváltozat került kifejlesztésre- ilyen például a tömörített betoncölöp, ahol a vibrátoron keresztül betont adalékanyagot juttatnak az altalajba, illetve a habarcsosított kavicscölöp, ahol az eljárás során cement habarcs alkalmazásával javítják az adalékanyag és végtermék tulajdonságait. 

Előnyök

Sokoldalú talajjavító módszer, amely a legkülönbözőbb talajviszonyokhoz és alapozási követelményekhez igazítható
Gazdaságos talajjavítási megoldás
Szinte bármilyen mélységben alkalmazható
Viszonylag gyors alkalmazás, így az azt követő szerkezeti munkálatok nagyon gyorsan megkezdhetők
Síkalappal történő alapozás lehetősége a mélytömörítést követően
Környezetkímélő módszer, mivel természetes és helyben rendelkezésre álló anyagok kerülnek felhasználásra
Rendkívül csendes, alacsony vibrációval
A folyamat során csak nagyon kis mennyiségű talaj eltávolítására van szükség a felszínen, így elkerülhető a folytonos spirállal való fúrási (CFA) és fúrt cölöpözési rendszerekkel járó kiszoruló felesleges altalaj eltávolítás költsége.

Minőségbiztosítás

Az általunk használt vibrációs berendezést a saját berendezésgyártónk tervezi és gyártja a Keller leányvállalatok általi kizárólagos használatra.

A saját gyártási minőségirányítási szoftverünk lehetővé teszi a valós idejű adatok rögzítését és elemzését, és az elvégzett talajjavítás teljesítményének validálását. 

A kivitelezés során naplózásra kerülnek különböző gyártási paraméterek, beleértve a mélységet, áramfelvételt, aktiváló erőt, tömörítési sorrendet, vibrátor mozgásának irányát és mértékét, időt és dátumot, cölöpszámot.

Helyszíni, terepi mérésekkel is lehet ellenőrizni az oszlopkészítési paramétereket, valamint statikus terhelési vizsgálatokkal, egyedi vagy csoportos süllyedésmérési vizsgálatokkal és cölöpátmérő ellenőrzéssel.