A dinamikus mélytömörítést daru segítségével megemelt és bizonyos magasságból szabadeséssel, megközelítőleg 10-30 tonnás súly ellenőrzött altalajba történő becsapódásával végzik, előre meghatározott hálóminta alapján, hogy javítsák a laza, szemcsés talajok tulajdonságait.

Dinamikus mélytömörítés

Általános alkalmazás

Teherbírás növelése
Süllyedés csökkentése
Folyósodás csökkentése
Víznyelők előfordulási lehetőségének csökkentése

Folyamat

A dinamikus mélytömörítés talajjavító eljárás, amely súly ejtegetésével tömöríti az  altalajt. Nehéz acél- és betonsúly használatával, a felszínen ismételt tömörítést, ejtegetést végeznek. A tömörítő súlya jellemzően 5-10 tonna, amely szabadon esik legfeljebb 10 méter magasságból. A művelet során a súlyt meghatározott számú alkalommal ejtik le a tömörítendő területre egy hálóminta alapján. A talaj típusától és állapotától függően kettő vagy három ismétlés elvégzése is szükséges lehet egy-egy területen. Az egyes ejtések által keletkezett benyomódásokat szemcsés anyaggal töltik fel minden művelet után.

Előnyök

Képes a legkülönbözőbb gyenge talajok tömörítésére
Jobb teherbírást eredményez a kezeletlen altalajhoz képest
Csökkenteti a várható süllyedéseket
A kezelt szemcsés talajok és töltések magasabb tömörséggel, súrlódási szöggel és merevséggel rendelkeznek a kezelést követően
Alkalmazását követően javíthatja a talajviszonyokat úgy, hogy a tovább építés során síkalapozás alkalmazható a mélyalapozás elhagyásával, illetve cölöpfúrás nélkül
Esetenként elkerülhető a tömöríthető de szennyezett feltöltött altalaj eltávolítása

Minőségbiztosítás

A dinamikus mélytömörítés során illetve azt követően tömörségmérést végeznek, meghatározva az elért tömörséget és felszíni süllyedések mértékét.

A kezelési minta, energiaszint, a műveletek számának és a műveletek ütemezésének tervezése során figyelembe kell venni a talajviszonyokat, , a szükséges teherbírást és az süllyedési tulajdonságokat. A kezelés előtt alapvetően fontos a talajok alapos ismerete és a munka valamennyi szakaszában annak fokozottan körültekintő ellenőrzése.