A tömörítő injektálás során injektálóhabarcsot fecskendeznek be a laza, szemcsés talajok tömörítésére, és a felszín alatti hézagok, illetve víznyelők stabilizálására.

Tömörítő injektálás

Általános alkalmazás

Alkalmas törmelék-töltések, kedvezőtlenül elhelyezett töltések, meglazult, illetve omladékony talajok, karszt jellegű feltételek és folyósodó talajok kitöltésére
Gyakran választják meglévő építmények alatti felhasználásra, mivel az oszlopok nem igényelnek szerkezeti kapcsolatot az alapozással
Folyósodás lehetőségének csökkentése
Süllyedés csökkentése, illetve korrigálása
Teherbírás növelése
Víznyelők stabilizálása, illetve előfordulási lehetőségének csökkentése

Folyamat

Injektálócsövet helyeznek jellemzően a maximális kezelési mélységig, majd a cső lassú kiemelése során befecskendezik az injektálóhabarcsot, ezáltal átfedő habarcstesteket hozva létre. A habarcstestek tágulása elmozdítja a környező talajt és az injektálás növeli a környező szemcsés talajok tömörségét, súrlódási szögét és merevségét.

A hatékonyság növelhető a sorozatos tömörítő injektálással elsődlegestől másodlagos, illetve harmadlagos ismétléssel. 

Előnyök

Sok esetben gazdaságosabb, mint a hagyományos eljárások, mint például a bontás és kiváltás, vagy cölöpözés
Végrehajtható nehezen hozzáférhető és korlátozott területű helyeken

Minőségbiztosítás

A Keller olyan teljes megoldásokat tud nyújtani, amelyek kombinálják a tömörítő injektálást az érintett építmények valós idejű ellenőrzésével, és különböző típusú berendezésekkel igazodik a hozzáférhetőségi korlátokhoz.