A földrengésbiztos dréncsöves talajjavító eljárás minimalizálja a teherbírás elégtelenségét és a süllyedést egy szeizmikus esemény alatt és közvetlenül azt követően.  Csökkenti a folyósodást azáltal, hogy korlátozza a szeizmikus események során kialakuló többlet pórusnyomást a folyósodást potenciálisan kiváltó szintek alatt.

Vertikális talajdrénezés

Általános alkalmazás

Folyósodás csökkentése
Szeizmikus süllyedés csökkentése
Kohéziós talaj konszolidációjának felgyorsítása
Egyéb talajjavító módszerekkel kombinálva ez az eljárás alkalmazható hipermarketek, középmagas épületek, tartályok, kikötők és hidraulikai töltések alapzásánál is

Folyamat

A földrengésbiztos dréncsövek speciális, nem szövött, polipropilén szűrővászonba csavart hullámosított, perforált csövekből állnak. 

Ezeket vibrációs eljárást alkalmazó géppel vezetik a talajba, amely három egyenlő távolságú bordával ellátott vastag acélcsőből áll, hogy a környező talajba vezesse a vibrációt. A vibrációk a szemcsés talajok tömörítését eredményezik, elősegítve a folyósodás csökkentését.

A földrengésbiztos dréncsövet az acélcsőbe vezetik, amelyet a kezelési mélységig fúrnak úgy, hogy benne helyezkedik el a dréncső. Ezután a beszerelő acélcsövet vibrálással kihúzzák. A véglemez a talajban marad, így az acélcső kihúzásakor a földrengésbiztos dréncső helyben marad.

A névleges 75mm (3 hüvelyk) átmérőjű dréncső magcsöve feszes geotextil szűrővászonba (szűrő tulajdonságaira való tekintettel) van csavarva, lehetővé téve a pórusvíz szabad áramlását a dréncsőbe, ugyanakkor megakadályozva a környező talajok finom szemcséinek kimosódását. A geotextil borítás fokozottan tartós és képes ellenállni a telepítés során előforduló kezelésnek és kopásnak. Több magcső- és szövettípus alkalmazható különböző vízelvezetési alkalmazások és talajminősítések alapján.

Előnyök

Lehetővé teszi a síkalapozás alkalmazását a folyósodó talajokon létrehozott építmények megtartására
Hatékony és költséghatékony egyéb folyósodás-csökkentő módszerekhez képest
Az egyéb talajjavító módszerekkel párhuzamosan alkalmazható olyan helyen, ahol a statikus süllyedés problémát jelent, illetve mélyalapozású rendszerek esetén, hogy csökkenjen a folyósodás előfordulásának lehetősége a mélyalapokat körülvevő talajokban
A legtöbb esetben az építési munkálatok a talajjavítást követően azonnal megkezdhetők
Nem keletkezik hulladék

Minőségbiztosítás

A Keller jelentős tapasztalattal rendelkezik e módszer tervezésében és kivitelezésében különösen Észak-Amerikában, ahol a Hayward Baker több millió méter földrengésbiztos dréncsövet tervezett és telepített.