A mélytömörítés talajjavító technológia során a kohéziómentes, szemcsés talajokat egy erre a célra kifejlesztett mélytömörítő vibrátorral tömörítjük. A technológiát a Keller az 1930-as években fejlesztette ki, azóta több ezer projektben került alkalmazásra.

Mélytömörítéses talajjavítás

Általános alkalmazás

Mélyalapozás a süllyedések csökkentése érdekében
Teherbíró képesség növelése, lehetővé téve síkalapok alkalmazását és azok méretének csökkentését
Merevség növelése
Nyírószilárdság növelése
Áteresztőképesség növelése
Folyósodás lehetőségének csökkentése
Feltöltött területek stabilizálása, teherbíróvá tétele
Síkalappal történő alapozás lehetősége a mélytömörítést követően
Fokozottan hatékony szemcsés talajok feljavításánál

Folyamat

A daruról függesztett vagy a hordozógépen megvezetett mélytömörítő vibrátort a talajba süllyesztik; a süllyesztés száraz technológiával vagy akár vízsugár segítségével - nedves technológiával is történhet. A vibrációból származó energia csökkenti a talajszemcsék közötti szemcseközi erőket, tömörítve az altalajt a szemcsék közötti tér lecsökkentésével, szemcsék átrendeződésével . A vibrátor fel- le mozgatásával illetve adalékanyag hozzáadásával (munkasíkról vagy zsilipes rendszer esetén a vibrátor csúcsánál) az átrendeződésből adódó talaj térfogatcsökkenést kompenzálják (visszatöltik). A vibrátor fel – le történő mozgatás következtében a visszatöltött talajanyag is tömörítésére kerül – a hullámzó fel-le mozgatás alkalmazásával (mindig egy kicsit feljebb húzva a vibrátort) fokozatosan elérve a felszínt.A szükséges kezelési mélység az egyes projekthez kerül meghatározásra – akár 22 méteres mélységig.A vibrációs berendezés működése teljes mértékben ellenőrizhető és mérhető a fedélzeti adatgyűjtő rendszerrel. A rendszerből származó adatok, mint például az amperfelvétel,  tömörítési lépcső valós időben rögzíthető és megjeleníthető a meghatározott célértékekkel a vezetőfülkében működő monitoron. Az ilyen ellenőrzés a kezelő számára lehetővé teszi az eltérések valós idejű korrigálását az építési folyamat során, hogy a mélytömörítés megfeleljen a projekten elvárt specifikációknak.

Előnyök

Sokoldalú talajjavító módszer, amely a legkülönbözőbb talajviszonyokhoz és alapozási követelményekhez igazítható
Gazdaságos talajjavítási megoldás
Szinte bármilyen mélységben alkalmazható
Viszonylag gyors eljárás, így az azt követő szerkezeti munkálatok nagyon gyorsan megkezdhetők
A talajjavítás lehetővé teszi a szabványos síkalapok alkalmazását a továbbépítés során megtakarítások realizálásával
Környezetkímélő módszer, mivel természetes és helyben rendelkezésre álló anyagok kerülnek felhasználásra
Rendkívül csendes, alacsony vibrációval
A folyamat során csak kis mennyiségű talaj eltávolítására van szükség, így elkerülhető a folytonos spirállal való fúrási (CFA) és fúrt cölöpözési rendszerekkel járó hulladék eltávolítás Minőségbiztosítás

Minőségbiztosítás

Az általunk használt vibrációs berendezést a saját berendezésgyártónk tervezi és gyártja a Keller leányvállalatok általi kizárólagos használatra.A saját gyártási minőségirányítási szoftverünk lehetővé teszi a valós idejű adatok rögzítését és elemzését, az elvégzett talajjavítási feladatok validálását. A kivitelezés során naplózásra kerülnek különböző gyártási paraméterek, beleértve a mélységet, áramfelvételt, aktiváló erőt, tömörítési sorrendet, vibrátor mozgásának irányát és mértékét, időt és dátumot, cölöpszámot.Helyszíni, terepi mérésekkel is lehet ellenőrizni az oszlopkészítési paramétereket, valamint statikus terhelési vizsgálatokkal, egyedi vagy csoportos süllyedésmérési vizsgálatokkal és cölöpátmérő ellenőrzéssel.