E módszer alkalmazásával vibrált betoncölöpök készülnek mélytömörítő vibrátor segítségével. Az adalékanyag csövön keresztül ebben az esetben földnedves vagy előre meghatározott összetételű és állagú beton adalékanyagot juttatnak vibrátor csúcsához, hogy az így keletkező vibrált betoncölöpök a terhelést átadják a gyenge talajrétegeket áthidalva a stabil alsó talajrétegre.

Vibrált betoncölöpök

Általános alkalmazás

Alapozási süllyedés csökkentése
Teherbíró képesség növelése
Merevség növelése
Nyírószilárdság növelése
Áteresztőképesség növelése
Folyósodás lehetőségének csökkentése
Feltöltött területek stabilizálása, teherbíróvá tétele
Síkalappal történő alapozás lehetősége a mélytömörítést követően
Fokozottan hatékony szemcsés talajok paramétereinek feljavításánál

Folyamat

Anyaghozzáadásos mélytömörítő eljárás, melynek során a mélytömörítő vibrátor a gyenge talajrétegeken keresztül leeresztik a teherbíró alsó talajrétegig. Az adalékanyag csövön keresztül ebben az esetben földnedves vagy előre meghatározott összetételű és állagú beton adalékanyagot juttatnak vibrátor csúcsához. A kellő mélységet elérve a vibrátor néhány deciméteres visszahúzása során keletkező  térbe az adalékanyag csövön keresztül adalékanyag  (beton) kerül hozzáadásra. Az adalékanyagcső csúcsánál kilépő hozzáadott adalékanyag kitölti a keletkezett teret, üreget. A vibrátort ezután újra leeresztik, amely tömöríti és kiszorítja az éppen aktuális rétegben az altalajt és hozzáadott adalékanyagot (betont).  Ezt a fel -le történő tömörítést (tömörítési lépcsőket)  a vibrátor  függőleges mozgatásával addig ismétlik amíg el nem érik a kellő tömörséget illetve a  felszínt – ezáltal létrehozva egy tömörített cölöpszerű talajtestet. A befejezésük után a cölöpfejeket méretre lehet vésni és szükség szerint megerősíteni. A mélytömörítési folyamat teljes mértékben ellenőrizhető a fedélzeti adatgyűjtő rendszerrel. A rendszerből származó adatok, mint például az amperszám és tömörítési lépcsők, valós időben rögzíthető és megjeleníthető a meghatározott célértékekkel a vezetőfülkében működő monitoron. Az ilyen ellenőrzés a kezelő számára lehetővé teszi az eltérések valós idejű korrigálását az építési folyamat során, hogy a mélytömörítés megfeleljen a projekten elvárt specifikációknak.

Előnyök

Sokoldalú talajjavító módszer, amely a legkülönbözőbb talajviszonyokhoz és alapozási követelményekhez igazítható
Gazdaságos talajjavítási megoldás
Szinten bármilyen mélységben alkalmazható
Viszonylag gyors alkalmazás, így az azt követő szerkezeti munkálatok nagyon gyorsan megkezdhetők
A talajjavítás lehetővé teszi a szabványos síkalapok alkalmazását a továbbépítés során - megtakarítások realizálásával
Rendkívül csendes, alacsony vibrációval
A folyamat során csak nagyon kis mennyiségű talaj eltávolítására van szükség a felszínen, így elkerülhető a folytonos spirállal való fúrási (CFA) és fúrt cölöpözési rendszerekkel járó kiszoruló felesleges altalaj eltávolítás költsége.

Minőségbiztosítás

Az általunk használt vibrációs berendezést a saját berendezésgyártónk tervezi és gyártja a Keller leányvállalatok általi kizárólagos használatra.A saját gyártási minőségirányítási szoftverünk lehetővé teszi a valós idejű adatok rögzítését és elemzését, és az elvégzett talajjavítás teljesítményének validálását. 

A kivitelezés során naplózásra kerülnek különböző gyártási paraméterek, beleértve a mélységet, áramfelvételt, aktiváló erőt, tömörítési sorrendet, vibrátor mozgásának irányát és mértékét, időt és dátumot, cölöpszámot.Helyszíni, terepi mérésekkel is lehet ellenőrizni az oszlopkészítési paramétereket, valamint statikus terhelési vizsgálatokkal, egyedi vagy csoportos süllyedésmérési vizsgálatokkal és cölöpátmérő ellenőrzéssel.