Az előre gyártott függőleges drénszalagok előre gyártott geotextil szűrőbe csavart műanyag szalagok hornyolt csatornákkal. Ezek vízelvezetőként funkcionálnak, hogy elvezessék a pórusvizet a puha, tömöríthető talajból annak érdekében, hogy az gyorsabban konszolidálódjon több évtizedes időszakhoz képest néhány hónap alatt.

Drénszalagozás

Általános alkalmazás

Jellemzően puha, átitatott finom-szemcsés talajokban alkalmazzák, mint például az iszaptalaj, agyagtalaj, tőzeg, üledékes talaj, meddőanyag és feltöltött kikotort területek nagy pórus kapacitással és általában vízzel töltött állapotban (teljesen átitatva)
Vízelvezetés felgyorsítása
Ülepítőmedencék és áztató tározók konszolidálása

Folyamat

Az előre gyártott függőleges drénszalagok előre a vízszállításhoz ideális anyaggal és kialakítással rendelkeznek. A rugalmas magcsövet jellemzően polipropilénből gyártják és mindkét oldala hornyolva van, hogy akadálymentesen folyhasson a víz. A magcső erős és tartós, kiváló szűrő tulajdonságokkal rendelkező geotextil szövetbe van csavarva, biztosítva a pórusvíz szabad folyását a dréncsőbe. Ez lehetővé teszi a környező talajokból származó finom szemcsék elvezetését is dugulás nélkül.

A dréncsövet kotrógépre vagy cölöpözőgépre, darurs rögzített, alulról egyszeri felhasználású horgonylemezhez csatlakoztatott üreges száron keresztül vezetik le. Vibrációs  vagy statikus módszerrel vezetik le a szárat a tervezési mélységig. Ezután azt eltávolítják, míg az előre gyártott függőleges drénszalag a helyén marad. Az előre gyártott függőleges drénszalagot a földfelszínen elvágják, új horgonylemezre csatlakoztatják, majd a gép a következő pontra áll át. Az előre gyártott függőleges drénszalagok telepített mintázata a pórusvíz rövid vízelvezetési útvonalát biztosítja, ami felgyorsítja a konszolidációs folyamatot és a kivitelezést.

Előnyök

Fokozottan gyors telepítés
Vízelvezetés, ezáltal kivitelezés felgyorsítása

Minőségbiztosítás

A minőséget az alábbiakon keresztül biztosítjuk:

  • Automatizált adatszerzés az összes telepítési paraméter rögzítéséhez
  • Próbaterület ellenőrzése a tervezési feltételezések alátámasztásához
  • Többletteher ellenőrzése