A talajszegezés során, húzott acélelemeket (vert vagy fúrt és habarcsolt szegeket) használnak a helyi talajok megerősítésére és súlytámfalak létrehozására, mint állandó vagy ideiglenes munkagödör megtámasztás.

Talajszegek

Általános alkalmazás

Lejtők és földrézsűk stabilizálása
Földmunkagödrök megtámasztása
Meglévő támfalak és zerkezetek javítása

Folyamat

A talajszegekkel biztosított falakat általában felülről lefelé építik. A talajt jellemzően 2-3 méter mély szakaszokban ássák ki. Az egyes ásási szakaszok után közel-vízszintes vagy alacsony hajlásszögű  lyukakat fúrnak a kifelé forduló oldalon, jellemzően 100–150 cm tengelytávolsággal. Az acélrudakat behelyezik a lyukakba és habarccsal kitöltik. Az esteleges vízelvezető rendszer rögzítése után egy lőtt vasbeton falsíkot hoznak létre. Végül a fejlemezeket a talajszegekhez rögzítik. E telepítési eljárást szakaszosan addig ismétlik, amíg el nem érik a tervezett falmélységet.

Előnyök

A szükséges berendezések elég kis méretűek a korlátozottan megközelíthető területeken történő munkavégzéshez
A munkagödörmegtámas sok esetben legköltséghatékonyabb és leggyorsabb megoldása
Meglévő meredek lejtőkön, mint például partfalon vagy meglévő támfalakon daru által függesztett munkaállványról is telepíthető
Lehetővé teszi a földmunka megkezdését az alátámasztási rendszer építésével egyidejűleg

Minőségbiztosítás

A Keller csoport sok éve végzi a talajszegezési eljárások kivitelezését és fejlesztését. Speciális berendezéseket és tapasztalt személyzetet alkalmazunk, szigorú minőségellenőrzési intézkedések mellett, hogy biztosítsuk konstans és megfelelő minőséget.