A Keller szinte a világ minden országában dolgozik projekteken, ezért a multinacionális építési területek mindennaposak.

Az SMS2a projekt azonban új rekordot döntött.

A mintegy 20 alkalmazott közül, akik norvég leányvállalatunknál, az oslói Keller Geoteknikk AS-nál és azon kívül is dolgoznak, - lenyűgöző módon - tíz különböző nemzetiségű kollégát találunk.

A Délkeleti és Skandináv (SEN) szervezeti egységünk mindig is büszke volt a sokszínű és multikulturális munkaerőre. Csak ezen az egy szervezeti egységen belül kilenc ország képviseli a Kellert, ahol még ennél is több nyelvet beszélnek. Svájcban például négy nemzeti nyelv van: német, francia, olasz és a romans. És amikor idén januárban Norvégia, Svédország és Finnország is csatlakozott ehhez a szervezeti egységhez, még több nyelvet üdvözöltünk köreinkben.

Sokszínű munkaerő, sokszínű készségek

A nagyjából 20 munkavállalóból mindössze hétnek van norvég útlevele. A többiek kilenc különböző országból származnak, név szerint Ausztriából, Németországból, Görögországból, Kenyából, Litvániából, Lengyelországból, a Fülöp-szigetekről, Törökországból és az Egyesült Államokból.

„Nem csupán eltérő kulturális háttérrel rendelkeznek, hanem a lehető legsokszínűbb készségekkel is, melyet remekül fel tudunk használni a nagy kihívást jelentő projektek során, valamint jól kiegészítik egymást. Egy közös pont azonban az, hogy mind a Keller család tagjai,” jegyzi meg Dominik GÄCHTER, a norvég regionális vezető.

Új vasútvonal

Az SMS2a projekt során a Keller egy munkagödröt hoz létre száraz kötőanyagú mélykeveréses (dry deep soil mixing - DDSM) eljárást használva egy új, megközelítőleg 10 km hosszú vasútvonalhoz, mely át fog haladni Moss városán is. A Norvégiában és Svédországban gyakori quick clay altalaj javítására további módszereket, mint például jethabarcsosítást is használnak.

Miközben folyamatosan alakul ez az izgalmas, Dominik GÄCHTER által vezetett projekt, a csapatnak rengeteg alkalma lesz tanulni a helyszíni kollégák kultúrájáról és nyelveikről, ez pedig így a sokszínűség egyedi, élő és működő példája.