A világ különböző pontjain élő, briliáns női mérnökeink némelyike megosztja, hogy miképp haladt előre karrierjük a Kellernél.

Assistant Project Manager on Keller site

„Folyamatosan biztatnak az előrehaladásra.”

Carly MILLER

Projektmenedzser-asszisztens - Keller North America, Chicago

Helyszíni mérnökként csatlakoztam a Kellerhez 2016 júniusában, miután egy geológiai mérnöki diplomával befejeztem tanulmányaimat a Wisconsin-Madison Egyetemen. Az utóbbi négy évben projektmérnökké, majd pedig projektmenedzser-asszisztenssé léptettek elő.

Őszintén szólva, valóban voltak kétségeim azzal kapcsolatban, hogy egy olyan iparágba lépek be, amelyben elsősorban férfiak dolgoznak. Azonban az állásinterjú során ezt mondta az egyik mérnök: „Ma én leszek az egyetlen női mérnök / projektmenedzser akivel beszélni fogsz, úgyhogy ha kérdésed van arról, hogy milyen nőként ebben az iparágban dolgozni, kérdezz nyugodtan.” Azzal a tudattal távoztam, hogy ha ő képes volt rá, akkor én is. A vele való találkozás megmutatta, hogy van helyem a Kellernél.

Az itteniek a belépésem óta biztatnak az előrehaladásra. Gyakorlatból tanulok, ezért is értékelem, hogy a vállalat mindig lehetővé tette nekem az új dolgok kipróbálását, hogy így képes legyek feldolgozni a sikereimet és kudarcaimat, és jobb mérnökké, illetve projektmenedzserré váljak. Ezen felül volt néhány rendkívül támogató mentorom, akik mindig megválaszolták az út közben felmerült kérdéseimet.

A javaslatom a Kellerhez belépni kívánó női mérnökök felé az lenne, hogy tartsatok ki és ne riadjatok el a helyszíni munkától. Az első pár év utazás és munka kihívást jelenthet, de rengeteg mindent tanulhattok, ami később majd a segítségetekre válik. Továbbá találjatok valakit, aki a mentorotok lehet. Fontos, hogy legyenek tapasztalt emberek akikkel megoszthatod az ötleteidet, vagy elpanaszolhatod nekik, ha nehéz napod van.

Female Keller project manager on site

„Mindig egyenrangúként kezeltek”

Tünde LORINCZI

Junior projektmenedzser - Keller Grundläggning, Svédország

Építőmérnöki és infrastruktúra-mérnöki tanulmányokat folytattam a romániai Kolozsváron, majd pedig elvégeztem a geotechnikai mérnöki mesterképzést, melynek egy része az ausztriai Grazban zajlott. Itt hallottam először a Kellerről, mint a szakterület egyik legnagyobb és leginkább megbecsült vállalatáról.

2015-ben csatlakoztam a romániai Kellerhez konstruktőrként, ahol is szerencsém volt részt venni egy Helsinkiben zajló jethabarcsozási projektben, mint helyszíni technikus. Ez mindent megváltoztatott. Beleszerettem a projekt-kivitelezésbe és azóta projektmérnökként több különböző helyszínen dolgoztam Magyarországon, Ausztriában, Finnországban, Norvégiában és most Svédországban, ahol junior projektmenedzser vagyok.

Ez még mindig egy olyan hivatás, ahol a nők alulreprezentáltak. De nyíltan kimondhatom, hogy bennem mindig megbíztak és egyenrangúként kezeltek.

A tanácsom az iparághoz csatlakozó nők számára az volna, hogy emlékezzenek arra, hogy ugyanúgy képesek vagyunk helyt állni, mint bármely férfi. A tapasztalatom az, hogy ha kitűzöl magadnak egy célt és elszánt, szorgalmas és kitartó vagy, bármit képes vagy elérni.

Keller female project engineer on site

 „Sok támogatást kaptam a vállalatban dolgozó nőktől”

Millie PRYPHUN

Projektmenedzser-asszisztens - Keller North America, Florida

Közvetlenül egyetem után léptem be az akkor még HJ Foundation-be, a vállalat Preparing Individuals to Lead with Excellence (PILE - Egyének felkészítése a kiváló vezetésre) programján keresztül, mely mentorálást és tapasztalatot kínál a cég különböző üzleti területein. Lehetőségem volt helyszíni mérnökként, és a gépműhelyben, illetve a becslési és projektmenedzsment osztályokban dolgozni. Miután végeztem, projektmérnök lett belőlem és egy éven belül előléptettek projektmenedzser-asszisztenssé.

Gépészmérnöki diplomám van, ezért nem a megszokott építőmérnöki háttérrel érkeztem. A PILE program lehetővé tette hogy tanuljak és fejlődjek ebben a pozícióban. Ezen felül a cég azért is vonzott, mert a floridai irodának olyan érzete és előnyei vannak, mint egy kisvállalkozásnak, azonban a támogatás és az erőforrások egy globális vállalaténak felelnek meg.

Sok támogatást kaptam a vállalatnál dolgozó nőktől. Annak tudatában, hogy a vállalaton és az iparágon belül túlnyomórészt férfiak vannak foglalkoztatva, ezek a kollégák a tapasztalatok és mentori segítség felbecsülhetetlen forrásainak bizonyultak. Az egyik legnagyobb kihívás amivel találkoztam az volt, hogy a vállalaton kívüli emberek nem vettek komolyan, vagy nem hittek abban, hogy el tudom látni a feladatom, mert fiatal vagyok és nő.

A tanácsom a többi fiatal női mérnök felé az lenne, hogy készüljetek fel arra, hogy kiálljatok magatokért és hallassátok a hangotokat. Kérjetek segítséget és oktatást, ha szükségetek van rá, valamint keressetek egy mentort, aki támogat és fejlődésre késztet titeket.

Keller female product line manager on site

 „A vezetőség mindig támogatja a továbbképzésemet”

Belen RODRIGUEZ

Termékcsoport-vezető, jethabarcsosítás - Keller Cimentaciones, Madrid

 

A karrierem a Kellernél már azelőtt megkezdődött, mielőtt befejeztem volna a műszaki mérnöki diplomámat, hála egy ösztöndíjnak, mely lehetővé tette, hogy itt dolgozzam a nyári hónapokban.

Miután befejeztem a kurzust, véglegesen is felvettek, de a cég a továbbtanulásra biztatott. Úgyhogy a következő két évben a reggeleket a szerződéskötő osztályon töltöttem, délutánonként pedig egyetemre jártam a magasabb szintű mérnöki végzettség érdekében. A Keller vezetősége azóta is mindig támogatja a továbbképzésemet. A tanulásvágy továbbra is ott él bennem, izgalmassá és kellemessé téve ezzel a munkámat.

Mindössze 24 évesen építésvezető lettem, számos komplex és kihívást jelentő projekttel küzdöttem már meg, az utóbbi három évben pedig termékcsoport-vezetőként dolgoztam, a jethabarcsosításra specializálódva.

A karrierem kezdetén aggasztott a területen dolgozó női mérnökök alacsony száma – ez a százalék a mai napig is alacsony, különösen a helyszíni irányítás esetében, ahol nehéz ebben az országban nőre bukkanni.

Sajnos még mindig vannak olyan szűk látókörű emberek a világban, akik úgy hiszik, hogy nem szabadna a nőknek ilyen fajta munkát végeznie. Egyszer még velem is közölte egy ügyfél, hogy nem igazán kívánja egy nővel megtárgyalni a konstrukciós kérdéseket. De ahelyett, hogy elbátortalanítottak volna, az ilyen irányú megjegyzések, csak még erősebbé tettek. A Keller mindig nagyon segítőkész volt az ilyen szituációkban.

Munkavégzés szempontjából ez továbbra is egy rendkívül nehéz terület a nők számára, és néha úgy tűnhet, hogy kétszer olyan keményen kell dolgoznod ahhoz, hogy egyeseknek bebizonyítsad tudásodat és képességeidet. Azonban a geotechnikai mérnöki terület rendkívül izgalmas; minden projekt más és számos új kihívást tár fel.

Keller female graduate on site

„A legjobb biztatás az volt, hogy más női mérnökökkel együtt dolgozhattam”

Danah CRICHTON

Diplomás mérnök - Keller Australia

Mérnök hallgatóként kezdtem a Kellernél 2019 májusában, majd pedig 2020 januárjában ajánlottak egy diplomás mérnöki állást. Mindig is érdekelt az, hogy számos különböző szituációban és helyen dolgozhassak, a Kellernél pedig bőven volt lehetőségem megtapasztalni ezt. Amikor lehetőségem nyílt mérnök hallgatóként ott dolgozni, két kézzel ragadtam meg az esélyt és azt vettem észre magamon, hogy rendkívüli módon érdeklődtem az emberek és a vállalat után.

A kezdetektől fogva úgy vettem észre, hogy mindenki nagyon szívesen látott és rendkívül sok feladatba vontak be. Mindenki alig várta, hogy átadhassa a tudása nagyját és ez sokat jelentett egy hozzám hasonló ember számára, akinek rendkívül kevés tapasztalata volt az iparággal.

Soha nem volt különösebben probléma, hogy a munkahelyen a körülöttem lévő emberek túlnyomó része férfi, vagy nő, de azért természetesen biztató az iparágon belül más nőkkel is találkozni. Ami azt illeti, női mérnökként a legjobb biztatás az volt, hogy más, nagyon jó képességű és hozzáértő női mérnökökkel együtt dolgozhattam. Nagyon sokat tanultam tőlük és remélem, hogy a jövőben én is be fogom tudni tölteni ezt a szerepet más, fiatal mérnökök számára.

Sok támogatást kap az ember a Kellertől, abban az értelemben, hogy hihetetlen az itteni tapasztalatok mélysége. Rengeteg személyes támogatást is kaptam, és soha senki sem éreztette velem, hogy ostoba lennék amiért kérdezek (beleértve az ostoba kérdéseket is), ami nagyon jó érzés!

Keller female designer at her desk

 „Mindig számíthattam az egész csapat támogatására”

Emanuela TOMKÓW

Tervező-asszisztens - Keller Poland

Még csak pár hónapja vagyok a Kellernél teljes munkaidőben, de ezelőtt volt már két nyári gyakorlatom, először helyszíni mérnökként, majd pedig a tervezői képességeimet fejleszthettem. Nagyon élveztem és mint karrierjét éppen megkezdő fiatal, remek módja volt némi tapasztalat gyűjtésének. A gyakorlatok meggyőztek arról, hogy ez az a vállalat, amely segíthet elérni céljaimat. Jelenleg tervező-asszisztens vagyok a lengyelországi Poznańban.

Számos kitűnő, intelligens emberrel találkoztam itt. A remek légkörnek hála soha nem éreztem úgy, hogy én lennék az ’újonc’, hanem mindig számíthattam az egész csapat támogatására.

Minden feladatot új kihívásként kezelek. A kollégáim tapasztalatainak hála minden nap lehetőségem van fejleszteni a képességeimet. Teljesen szabadságot élvezet a munkámban és hogy miként végzem el a feladatokat, valamint lehetőségem van részt venni nagy projektekben, melyek keretében több féle szerepben is kipróbálhatom magam.

Ha egy csendes, nyugis munkát szeretnél, akkor nem jó helyre jöttél! Sok a tennivaló, úgyhogy rengeteg kihívással kell szembenézned. Ezzel együtt viszont a Keller mindent megad amire szükséged lehet, hogy teljesíteni tudjad a legnehezebb feladatokat is.