Egy 40 országban, több mint 9 000 embert foglalkoztató globális vállalatként hasznunkra válik a munkaerőnk nagy mértékű kulturális sokszínűsége. Ráadásul minden évben megünneplünk egyes kulcsfontosságú eseményeket, melyek fontosak kollégáinknak világszerte, a holdújévtől kezdve, a nemzetközi nőnapon át a globális sokszínűségi figyelemfelkeltő hónapig. Nézzük például a díválit. 

A díváli, másnéven a fények ünnepe, egy színpompás, örömteli esemény, melyet emberek milliói fognak ünnepelni októberben. Váltottunk pár szót a kollégákkal a Kelleren belül, hogy kiderítsük mit is jelent számukra ez az esemény.

A gyermekként Mauritiuson élő Leena VEERASAMY a díváli izgalmaira emlékszik. „Egy-két héttel hamarabb kezdődik, mivel előtte addig takarítottuk az egész házat, amíg makulátlanul tiszta nem lett. Egy hétig böjtöltünk, csak zöldséget ettünk és ruhákat meg egyéb értéktárgyakat adományoztunk a nélkülöző családtagoknak és barátoknak.”

„Aznap pedig korán felkeltünk, új ruhába öltöztünk, imát [azaz púdzsát] mondtunk, és pici, édességekkel teli csomagokat vittünk barátainknak, családtagjainknak és szomszédainknak. Mindig egy nagyon boldog, örömteli nap volt.”

Leena, a Keller France marketingigazgatója csak egy a több millió díválit, a fények ünnepét világszerte ünnepelő hindu közül. Bár leggyakrabban Indiával és hinduizmussal hozzák kapcsolatba, ez az esemény számos országban fontos ünnep, melyet más vallások is elismernek, többek között a dzsainizmus, a szikhizmus és a névári buddhizmus is.

Nagy durranással kezdve

A díváli legtöbbször október közepe és november közepe közé esik, és a jó győzelmét a gonosz felett, a fény diadalát a sötétség felett szimbolizálja.

Az ünnepségek India-szerte eltérnek, ugyanis amíg délen a napot petárdák gyújtásával szó szerint egy nagy durranással kezdik, addig északon reggelente családi és baráti látogatások zajlanak, majd pedig együtt élvezik ki az éjszakába nyúló tűzijátékokat.

A tűzijátékok nagy szerepet játszanak a díváli során, ezzel együtt pedig egyértelműen a fények is, mivel a családok gyertyákkal és olajjal táplált, diya néven ismeretes agyaglámpákkal díszítik fel otthonaikat, ezzel szimbolizálva a gonosz visszaszorítását.

Az indiai irodánk Csennaiban is részt vesz ezeken; dekorációkkal, kosarakkal, legszebben díszített lámpák, vagy kártyák versenyével, valamint a kollégák is hagyományos ruházatba öltöznek.

Ashok BALGURI Indiában nőtt fel, de az utóbbi 15 évet Szingapúrban töltötte, ahol most a Keller operatív menedzsere. „Szingapúrban a díváli az egyik legfontosabb ünnepnap. Van egy Little India nevű városnegyed, amelyet megvilágítanak a sűrűn elhelyezett, gyönyörű fénydekorációk. Minden olyan ünnepi és örömteli.”

Ashok, a felesége és két gyermeke otthon Laksmihoz, a gazdagság és a jólét istennőjéhez imádkoznak, valamint lámpákkal és gyönyörű rangolikkal díszítik fel a házat. Ez utóbbi egy színes mintázat, amelyet a házon kívül, a küszöbön helyeznek el.

Szingapúr sokszínűségét tükrözi az iroda is, ahol megközelítőleg 20 különböző nemzetiségű ember dolgozik. A díválira, ahogy más vallási és kulturális ünnepre is, jellemző az, hogy a kollégák fizetik az ünneplők ebédjét, vagy vacsoráját. Ez a Keller globális sokszínűségének egy megható példája.

A következő generáció

Mindeközben Franciaországban, ugyan Leena-t már nem veszi körbe annyi családtag, mint amikor Mauritiuson élt, de továbbra is nagyon várja, hogy megünnepelhesse a díválit. Ami azt illeti, élvezi azt, hogy lehetősége nyílik átadni kulturális örökségét a következő generációnak.

„A lányom két éves, úgyhogy idén kicsit jobban tudatában lesz annak, hogy mi fog történni. Részt vesz velünk az imádkozásban, új ruhákat kap és együtt gyújtjuk meg a lámpákat. A maga kis egyszerű módján tanul és részt vesz az ünnepben.”